Over Webinar: Nieuwe materialen bouwen met behulp van colloïdale zelforganisatie

Webinar: Nieuwe materialen bouwen met behulp van colloïdale zelforganisatie

Een van de meest fascinerende fenomenen in de natuur is de spontane zelforganisatie van kleine bouwstenen in geordende structuren.

De recente beschikbaarheid van rationeel ontworpen bouwstenen zoals moleculen, nano-deeltjes en colloïden opent nieuwe manieren om functionele materialen met specifieke mechanische, optische of magnetische eigenschappen te maken. Een grote uitdaging blijft echter het begrijpen van de relatie tussen de eigenschappen van bouwstenen en de orde/wanorde in spontaan gevormde structuren.
In deze C2W live laat Janne-Mieke Meijer (TU/e) zien hoe we met colloïden meer kunnen leren over zelforganisatie. Zoals, wat de invloed van de colloïdale vorm en interactiepotentiaal is op de kristalstructuren en fouten die er in kunnen staan. Verder laat ze zien hoe we door het gebruik van complexe colloïden nieuwe inzichten kunnen krijgen in de fundamentele krachten, mechanica en ontwerpprincipes die hun zelforganisatie beheersen en hoe deze weer gebruikt kunnen worden in het maken van nieuwe materialen.

Deze drie vragen worden in ieder geval beantwoord in het webinar:

  1. Wat zijn colloïden? En waarom organiseren die zich spontaan?
  2. Welke factoren beïnvloeden de zelforganisatie?
  3. Wat voor toepassingen hebben colloïdale materialen?

Janne-Mieke Meijer-LRDr. Janne-Mieke Meijer is universitair docent aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Op 1 december zoomt zij in op 'Soft Matter: Hoe zacht is dat eigenlijk?' en zal zij bovenstaande vragen beantwoorden. Aan het eind van haar presentatie kun je zelf ook vragen stellen. Als KNCV-lid kun je deelnemen via Zoom. Als je geen lid bent van de KNCV, kun je enkel de livestream via de site volgen.

Mis het niet! Check de website.

Prijzen

Deelname is gratis. Je kunt je plek reserveren via Zoom.
Let op: aanmelden via Zoom is alleen mogelijk voor KNCV-leden. Ben je nog geen lid? Kijk dan hier voor meer informatie en meld je meteen aan als KNCV-lid.

Aanmelden via Zoom!

Je kunt vanaf 15.50 uur het webinar ook kijken via de livestream.