Over (Al)chemie van lampen

(Al)chemie van lampen

(Al)chemie van lampen

Avondlezing door dr.ir. Willem van Erk georganiseerd door de Haarlemse Chemische Kring.

Inleiding op de lezing
Het eerste deel van de voordracht (april 2014) ging over de zoektocht naar de ideale lamp: efficiënt, mooi licht en liefst met (oneindig) lange levensduur. Het begon met de kooldraadlamp en we zijn geëindigd met de vraag: Is met de LED de ideale lamp gevonden?

In het tweede deel wordt ingezoomd op hogedruk gasontladingslampen. Deze felle en zeer efficiënte lampen worden gebruikt in spots en schijnwerpers in o.a. winkels, studio, disco en theater, straat- en sportveldverlichting. Van deze professionele lampen zullen er een aantal in het bijzonder worden uitgelicht: het lampsysteem in beamers, het xenon koplampsysteem, bioscoopprojectie lampen en stadionverlichting. Lampsystemen met vaak een bijzondere chemie waarin halogenen en metaal-halogeen verbindingen een belangrijke rol spelen.

Curriculum Vitae
Willem van Erk (1947)
- Na de HBS in Den Helder en Bergen op Zoom in 1964 gestart met de studie chemie aan de afdeling Chemische Technologie van de Technische Universiteit in Eindhoven.
- Van 1970 tot 1974 promotie onderzoek aan de afdeling Anorganische en Vastestof chemie van de Rijks Universiteit Groningen en gepromoveerd op het proefschrift: Magnetische en optische eigenschappen van de jodides van enkele 3d- overgangsmetalen.
- Na de militaire dienst in 1976 begonnen op het Nat Lab van Philips in de groep magnetische materialen. Studie van kristalgroei van dunne epitaxiale lagen ten behoeve van magnetische bubbel geheugens.
- In 1981 overgegaan naar de Voorontwikkeling van Philips Licht. Eerst enkele jaren lid van het glasspecialistenteam. Daarna begonnen bij de voorontwikkeling van hoge druk gasontladingslampen, eerst in kwartsglas, later ook in keramiek. Speciaal belast met het bestuderen en oplossen van levensduurproblematiek zoals vermindering lichtopbrengst, verandering van kleur, plotselinge uitval, etc; en de opgedane kennis weer inzetten bij de ontwikkeling van nieuwe lampen. Dit tot aan de pensionering in 2008.

Met vriendelijke groeten,
Sander Groenendijk
Secretaris HCK 

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Graag vooraf bericht als u verwacht te komen.
Stuur daartoe een mail naar s.groenendijk@planet.nl.